Ο Μάκης, ο Λάκης και η φθηνή οδοντιατρική φροντίδα...

Στην σημερινή εποχή που όλες οι σκέψεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την οικονομική κρίση, σκέφτηκα πως είναι χρήσιμο να απαντήσουμε σε μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά..."Πως μπορώ να φροντίσω τα δόντια μου; Είναι πολύ ακριβό για μένα! Που μπορώ να βρω φτηνή και καλή οδοντιατρική;". Αυτό λοιπόν θα συζητήσουμε σήμερα, την ποιοτική οδοντιατρική θεραπεία σε δύσκολους καιρούς!

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων, ούτε και να κατευθύνει τις επιλογές του καθενός στην διαχείριση των χρημάτων του, ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης και γενικευμένης ανασφάλειας.Πιστεύω όμως πως στην κοινή αγωνία όλων για ποιοτική και οικονομική οδοντιατρική θεραπεία η απάντηση είναι μία, και σίγουρα δεν είναι τα κουπόνια του Golden Deals, του Groupon και άλλων οικονομικών πακέτων που κατακλύζουν την αγορά και κάνουν την Οδοντιατρική να μοιάζει με επιστήμη των ινστιτούτων αδυνατίσματος. 

Ο μόνος τρόπος για φθηνή και ποιοτική Οδοντιατρική θεραπεία είναι η Πρόληψη.

Ξέρω, ξέρω, θα σκεφτείτε πιθανόν πως δεν σας αποκαλύπτω κάτι καινούργιο. Μπορεί να μην είναι το μυστικό για την φτηνή οδοντιατρική που περιμένατε. Ή μήπως είναι; Ας το εξετάσουμε διεξοδικά λοιπόν για να δούμε αν αποτελεί την πραγματική λύση στο πρόβλημα.

Ας δούμε δύο πιθανούς ασθενείς τον Μάκη και τον Λάκη.

Ας πούμε πως ο Μάκης επισκέπτεται τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο, καθαρισμό και ένα-δύο σφραγίσματα που μπορεί να χρειάζεται να κάνει. Πόσα χρήματα θα ξοδέψει; Εξαρτάται ασφαλώς από τον οδοντίατρο που θα δει, γι αυτό και οι τιμές που αναφέρω είναι ενδεικτικές.
  • Το μέσο κόστος εξέτασης, καθαρισμού και ακτινογραφιών στα  4 τεταρτημόρια του στόματος μπορεί να είναι περίπου 120-160 Ευρώ τον χρόνο (2 επισκέψεις των 60-80 Ευρώ έκαστη) και 
  • Το μέσο κόστος 2 σφραγισμάτων τον χρόνο περίπου 100-150 Ευρώ.
Ο Μάκης λοιπόν θα  πληρώσει συνολικά  περίπου 240-300 Ευρώ τον χρόνο.

Ο Λάκης τώρα δεν πηγαίνει στον οδοντίατρο φοβούμενος πως θα πληρώσει πολλά χρήματα.Ας υποθέσουμε πως έχει και αυτός 2 τερηδόνες που όμως δεν εντοπίζονται και φυσικά δεν θεραπεύονται.Είναι όμως πολύ πιθανόν να αναζητήσει βοήθεια όταν οι τερηδόνες έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που τα δόντια του πονούν. Σε αυτή την περίπτωση όταν πάει στον οδοντίατρο θα χρειαστεί να πληρώσει, ενδεικτικά και πάλι:
  • για την απονεύρωση (περίπου 200 Ευρώ), 
  • την ανασύσταση του δοντιού (50-200 Ευρώ) και την
  • στεφάνη που πολλά από αυτά τα δόντια χρειάζονται (250-350 Ευρώ).  
Συνολικά για κάθε δόντι που πόνεσε πρέπει να πληρώσει (500-750 Ευρώ).Αν το πρόβλημα του υπάρχει σε 2 δόντια τότε το κόστος διπλασιάζεται και φτάνει στα 1500 Ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ο Μάκης να πληρώσει για τις 2 τερηδόνες του 300 Ευρώ τον χρόνο, ενώ ο Λάκης 1500 Ευρώ. Μπορεί να ήθελε να αποφύγει να ξοδέψει χρήματα αλλά  καταλήγει να πληρώσει περισσότερα.

Ποιος είναι λοιπόν κερδισμένος οικονομικά. Ο Λάκης ή ο Μάκης; Ασφαλώς και  ο πιο κερδισμένος είναι ο Μάκης γιατί εκτός του ότι ξόδεψε λιγότερα έχει διατηρήσει την υγεία τον δοντιών του με τον καλύτερο τρόπο, ενώ τα δόντια του Λάκη έχουν δεχτεί εκτεταμένη θεραπεία που μειώνει την αντοχή τους μακροπρόθεσμα.

Δεν κερδίζετε τίποτε με το να αγνοείτε τα δόντια σας.Στο τέλος σας κοστίζει ακόμη περισσότερο, είτε σε υψηλούς οδοντιατρικούς λογαριασμούς είτε σε χαμένα δόντια, πράγμα που είναι ακόμη χειρότερο.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, οι συμβουλές μου για φθηνή οδοντιατρική υγεία σε δύσκολους καιρούς είναι:
  • Βουρτσίστε 3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα.Μην διστάζετε να πάρετε την οδοντόβουρτσα σας στην δουλειά.
  • Καθαρίστε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα κάθε βράδυ
  • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας 2 φορές τον χρόνο και φροντίστε όλα τα μικρά προβλήματα που εμφανίζονται πριν αυτά μεγαλώσουν. Άλλωστε οι τερηδόνες δεν θεραπεύονται από μόνες τους, μπορούν μόνο να γίνουν χειρότερες.
  • Αν θεωρείτε πολύ σημαντικό αυτό το έξοδο, μην παραλείψετε μια τουλάχιστον ετήσια εξέταση. Είναι καλύτερο από το να μην εξεταστείτε ούτε μια φορά.Οι άνθρωποι που τηρούν με ευλάβεια αυτή την συνήθεια, δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν ποτέ σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα
Εσείς κάθε πότε επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας; Έχετε να προτείνετε λύσεις για οικονομική οδοντιατρική σήμερα; Γράψτε μου τις σκέψεις σας για το θέμα και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω.

Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου