Πονόδοντος και αεροπλάνο

Αν ποτέ ταξιδέψατε με αεροπλάνο έχοντας πονόδοντο, τότε σίγουρα γνωρίζετε πόσο επώδυνο είναι. Αν δεν σας έχει συμβεί., είμαι σίγουρη πως θα εύχεστε να μην σας συμβεί ποτέ.

Οι ασθενείς μου ενδιαφέρονται πολύ για το θέμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές τους.

Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές η πτήση με το αεροπλάνο μπορεί να επιδεινώσει κάποιον υπάρχοντα πονόδοντο ή να φέρει στην επιφάνεια ένα πονόδοντο που δεν υπήρχε.

Ένοχη για αυτά τα προβλήματα είναι η πίεση του αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου καθώς και οι αλλαγές που συμβαίνουν στην πίεση αυτή κατά την διάρκεια της πτήσης. Στην ουσία ο αέρας που περιέχεται μέσα στο ιγμόρειο και στα αυτιά μας, πρέπει να έχει την ίδια πίεση με τον αέρα της καμπίνας.Η πίεση της καμπίνας όμως αλλάζει πολύ κατά την διάρκεια της πτήσης, ειδικά κατά την προσγείωση και την απογείωση, και χρειάζεται χρόνος για να εξισωθεί η πίεση αυτή με εκείνη του αέρα στα αυτιά μας. Μέχρι να συμβεί αυτή η εξίσωση αισθανόμαστε συνήθως μια δυσάρεστη αίσθηση στα αυτιά και προσπαθούμε να την καταπολεμήσουμε μασώντας τσίχλες, καραμέλες κλπ.

Οι πρακτικές αυτές όμως δεν έχουν εφαρμογή στα δόντια. Όταν υπάρχει παγιδευμένος αέρας στα δόντια σας, δεν μπορεί να εξισορροπηθεί με την πίεση του αέρα της καμπίνας και έτσι τα δόντια μπορεί να πονέσουν πολύ. 

Πως όμως μπορεί να βρεθεί αέρας μέσα στα δόντια;

Ο αέρας παγιδεύεται στα δόντια με την τερηδόνα ή τις οδοντιατρικές εργασίες.Η τερηδόνα καταστρέφει την οδοντική ουσία και επιτρέπει την είσοδο αέρα στο δόντι, ενώ παράλληλα τα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα παράγουν αέρια με τον μεταβολισμό τους.Ο αέρας και τα αέρια παγιδεύονται μέσα στην κοιλότητα, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ίδια πίεση με την πίεση του αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου και η διαφορά στην πίεση αυτή προκαλεί τον πονόδοντο.

Με ανάλογο τρόπο μερικές φορές, αέρας παγιδεύεται κάτω από ένα σφράγισμα κατά την κατασκευή του ή σε δεύτερο χρόνο όταν ένα σφράγισμα εμφανίζει ρωγμές ή μικρά κενά που επιτρέπουν την είσοδο του αέρα ανάμεσα σε αυτό και στο δόντι.Αυτός ο αέρας δεν μπορεί να διαφύγει και η πίεση του δεν μπορεί να εξισωθεί με τον αέρα της καμπίνας του αεροπλάνου και προκαλεί έντονο πονόδοντο.

Τι μπορώ να κάνω; Πονάω!

Αν ο πόνος εντοπίζεται στα πάνω πίσω δόντια δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα, μερικές φορές ο πόνος από το ιγμόρειο αντανακλάται στα δόντια, οπότε αν προέρχεται από το ιγμόρειο τότε μπορεί να μειωθεί με την βοήθεια μιας τσίχλας.

Αν όμως ο πόνος προέρχεται πραγματικά από τα δόντια τότε  δεν υπάρχει τρόπος για να τον αποφύγετε. Τα παυσίπονα μπορεί να σας βοηθήσουν, αλλά η δράση τους δεν είναι πάντα αποτελεσματική.



Προγραμματίστε να δείτε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό ακόμη και αν βρίσκεστε σε ένα μακρινό μέρος .Γιατί αν  ο πονόδοντος συνέβη κατά την αναχώρηση, τότε μπορεί να συμβεί και στο ταξίδι της επιστροφής.

Η ασφαλέστερη οδός είναι  να κάνετε τακτικούς ελέγχους στον  οδοντίατρο  ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα.Πάντα υπάρχουν ενδείξεις που μας προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα και καλό είναι να τις διερευνούμε πριν να είναι αργά.

Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν συνεχίστε να χαμογελάτε και μην αμελείτε τους ελέγχους των δοντιών σας στον οδοντίατρο....

Αν δεν ανήκετε στην ομάδα μας στο facebook κάντε κλικ στην εικόνα, πατήστε το "Μου αρέσει" και θα σας κρατούμε ενήμερους για πολλά ενδιαφέροντα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου