Λίφτινγκ προσώπου από τα δόντια. Χωρίς νυστέρι!

Έχει τύχει να παρατηρήσετε το πρόσωπο ενός ανθρώπου χωρίς δόντια;Δεν φαίνεται πολύ γερασμένο;Τα χείλη δεν υποστηρίζονται, το κάτω μέρος του προσώπου δείχνει "βουλιαγμένο"...

Το πρόβλημα παρατηρείτε και σε ανθρώπους που είναι νέοι, αλλά έχουν βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα και δείχνουν γερασμένοι χωρίς να μπορεί εύκολα να εντοπίσει κανείς που μπορεί να οφείλεται η πρόωρη αυτή γήρανση.

Οφείλεται στην απουσία όλων ή των πίσω δοντιών ή σημαντικού μέρους της ανατομίας αυτών.Αντιμετωπίζεται; Ναι,με μια επιτυχημένη ολική στοματική αποκατάσταση.

Η ολική στοματική αποκατάσταση, είναι μια αποκατάσταση όλων ή σχεδόν όλων των δοντιών που έχετε στο στόμα σας. Πρόκειται για την πιο σύνθετη προσθετική εργασία που μπορεί να αναλάβει ένας οδοντίατρος και αποτελεί το αντικείμενο της εξειδίκευσης των προσθετολόγων. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά στοιχεία του προσώπου, όπως το ύψος του κάτω τρίτου του προσώπου, το προφίλ αλλά και τον τρόπο που κλείνουν τα δόντια σας και λειτουργεί η Κροταφογναθική διάρθρωση, δηλ. η άρθρωση της γνάθου.

Το κάτω τριτημόριο του προσώπου, πρέπει
να έχει το σωστό ύψος ώστε το πρόσωπο να είναι αρμονικό
Μπορεί να χρειάζεστε μια ολική στοματική αποκατάσταση  αν
  • Λείπουν πολλά δόντια στο στόμα σας, που χάθηκαν από τερηδόνα ή ουλίτιδα 
  • Έχετε βαθιά δήξη δηλ. τα πάνω δόντια κλείνουν πολύ βαθιά με τα κάτω δόντια, με αποτέλεσμα να έχετε προβλήματα στην σύγκλειση και στην ΚΦΓΔ
  • Έχετε σημαντική διάβρωση της αδαμαντίνης από παλινδρόμηση στομάχου ή χρόνια χρήση αναψυκτικών και όξινων ποτών
  • Τα δόντια σας είναι πολύ τριμμένα από βρυγμό.
  • Πάσχετε από συγγενή ανωμαλία που είχε σαν αποτέλεσμα να σας λείπουν πολλά δόντια, να λείπει αδαμαντίνη από τα δόντια σας ή να έχετε δόντια με ελλειπή ανατομία.
  • Έχετε τραυματιστεί στο στόμα με αποτέλεσμα σημαντικές βλάβες στα δόντια σας.
 Όταν τα δόντια λείπουν ή έχουν φθαρεί πολύ, τότε το ύψος του κάτω τριτημορίου του προσώπου μειώνεται σημαντικά και το πρόσωπο δείχνει γερασμένο. Στην ουσία το πρόσωπο "βουλιάζει", και οι γραμμές γύρω από το στόμα γίνονται πολύ έντονες. Είναι τόσο σημαντική η αλλαγή που υπάρχει σε ένα πρόσωπο όταν χαθεί το ύψος αυτό, που η αποκατάσταση του ισοδυναμεί με ένα λίφτινγκ προσώπου. Οι προσθετολόγοι μπορούμε αποκαθιστώντας τα κατεστραμμένα ή χαμένα δόντια των ασθενών μας να τους προσφέρουμε 10 -15 χρόνια νεότητας.Η θεραπεία αφορά αποκλειστικά στα δόντια, αλλά έχει τόσο σημαντικές συνέπειες στην εικόνα του προσώπου που εφόσον ενδείκνυται, πρέπει να προηγηθεί πριν από οποιοδήποτε λίφτινγκ προσώπου γιατί αντιμετωπίζει θαυμάσια τα αισθητικά προβλήματα των ασθενών μας, χωρίς καμιά χειρουργική παρέμβαση.

Το κάτω τριτημόριο του προσώπου ασθενούς μας, πριν(αριστερά)
και μετά(δεξιά) την ολική στοματική αποκατάσταση.

Η θεραπεία είναι σύνθετη και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη και σύντομη.  Χρειάζεται πολύ σωστό σχεδιασμό και οργάνωση πριν από την εκτέλεση της, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και λειτουργικά σωστό.

Ο υπολογισμός του ύψους του προσώπου απαιτεί από τον οδοντίατρο ικανότητες, προσοχή και γνώσεις. Πριν γίνει οτιδήποτε άλλο ο προσθετολόγος σχεδιάζει με κερί σε μοντέλα από το στόμα του ασθενούς,την εργασία που θέλει να φτιάξει, έχοντας αποδώσει σε αυτήν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία και μάσηση του ασθενούς.Τότε μόνο, μπορεί να αρχίσει η αποκατάσταση των δοντιών.Με βάση τα μοντέλα που έχει δημιουργήσει, ο οδοντίατρος κατασκευάζει προσωρινές αποκαταστάσεις και ελέγχει σε κάθε στάδιο στην σωστή απόδοση αυτών.Μετά από ένα μακρύ διάστημα ελέγχου των προσωρινών εργασιών και της απόδοσης τους, μπορεί ο οδοντίατρος να προχωρήσει στην κατασκευή των τελικών εργασιών.

Ολική στοματική αποκατάσταση, στηριγμένη σε δόντια και εμφυτεύματα.






Είναι πολύ σημαντικό, να εξετάσετε προσεκτικά τον γιατρό που θα αναλάβει να εκτελέσει μια τέτοια σύνθετη εργασία. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσετε ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο σημαντικό να δείχνουν τα δόντια ωραία, αλλά πολύ περισσότερο είναι να λειτουργούν σωστά, να μπορείτε να μασήσετε άνετα, και το πρόσωπο σας να αποκτήσει ξανά μια νεανική όψη.

Εσείς χρειάζεστε μια ολική στοματική αποκατάσταση; Έχετε απορίες για το πως γίνεται; Γράψτε μας τους προβληματισμούς σας και εμείς στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε...
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου