Οδοντόβουρτσα..ένα απαραίτητο εργαλείο!!


Πριν λίγο καιρό έγραψα για τις οδοντόκρεμες και την ιστορία τους και πολλοί από σας βρήκατε ενδιαφέρουσα την αναδρομή μας στον χρόνο. Σήμερα λοιπόν σκέφτηκα να σας μιλήσω γα τις οδοντόβουρτσες, που είναι ένα ενδιαφέρον και απαραίτητο για όλους μας αντικείμενο.

Πως λοιπόν δημιουργήθηκε αυτό το απλό αλλά τόσο σημαντικό εργαλείο;

Η πρώτη οδοντόβουρτσα ήταν το ανθρώπινο δάκτυλο, ο δείκτης. Γνωρίζουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, καθάριζαν τα δόντια τους με μια πάστα που προέρχονταν από την ανάμειξη με νερό μιας σκόνης από οπλή
βοδιών, μύρο, τσόφλι από αυγό και ελαφρόπετρα.Η εφαρμογή της πάστας γινόταν με το δάκτυλο στα δόντια.Το δάκτυλο καλυμμένο με μια γάζα, αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πολύ καλό τρόπο για να καθαρίζουμε τα δόντια των μωρών, ενώ σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικές οδοντόβουρτσες γιαυτό τον σκοπό .
Οδοντόβουρτσα από σιλικόνη που προσαρμόζεται στον δείκτη για καθάρισμα των δοντιών των μωρών

Η πρώτη συσκευή για το καθάρισμα των δοντιών χρησιμοποιείτε γύρω στο 3500-3000πΧ στην Αρχαία Βαβυλωνία. Στην ουσία επρόκειτο για ένα κλαδί από δέντρο με ξεφτισμένο άκρο πάνω στο οποίο οι άνθρωποι μασούσαν προκειμένου να καθαρίσουν τα δόντια τους.Οι αρχαίοι Κινέζοι γύρω στο 1600πΧ χρησιμοποιούν κλαδάκια από αρωματικά δέντρα ώστε το καθάρισμα των δοντιών να αφήνει και ευχάριστη αναπνοή, ενώ δημιούργησαν σε αυτά και μια μυτερή άκρη που χρησιμοποιόνταν όπως οι σημερινές οδοντογλυφίδες.
Οδοντόβουρτσα από κλαδί δέντρου. Οι άνθρωποι μασούσαν την άκρη μέχρι να απελευθερωθούν οι ίνες του φυτού

Κινέζοι μοναχοί δημιούργησαν και την πρώτη πραγματική βούρτσα με τρίχες από ουρές αλόγων , το 1223 μΧ για να καθαρίσουν τα δόντια τους.Με τον καιρό χρησιμοποιήθηκαν και τρίχες από άλλα ζώα.Ταυτόχρονα στην Δύση ξεκίνησαν να φτιάχνονται οδοντογλυφίδες από φτερά χήνας ή ημιπολύτιμα μέταλλα όπως ασήμι και χαλκός.


Οδοντόβουρτσες από ελεφαντόδοντο και τρίχες αλόγου
Το 1690 εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη οδοντόβουρτσα σε γραπτό κείμενο, στην  αυτοβιογραφία κάποιου Anthony Wood που έγραψε πως "αγόρασε μια οδοντόβουρτσα" από έναν άλλο άνδρα.Πιθανότατα η οδοντόβουρτσες χρησιμοποιόταν ήδη για  κάποιο καιρό, αλλά αυτή είναι η πρώτη γραπτή αναφορά στο θέμα, ενώ είναι βέβαιο πως οι βούρτσες αποτελούσαν ακόμη προνόμιο των εύπορων ανθρώπων.

Η οδοντόβουρτσα του Ναπολέοντος φτιαγμένη με τρίχες αλόγου, Γαλλία 1795
Το 1780 ο William Addis,  έφτιαξε την πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής παραγωγής μόλις αποφυλακίστηκε.Δέκα χρόνια νωρίτερα και ενώ ήταν τρόφιμος, προσπαθώντας να καθαρίσει τα δόντια του πήρε ένα μικρό κόκκαλο που περίσσεψε από το φαγητό του, άνοιξε πάνω του μικρές τρύπες και μέσα από αυτές πέρασε τρίχες κατασκευάζοντας έτσι μια οδοντόβουρτσα.Όταν απελευθερώθηκε δημιούργησε μια επιχείρηση από την οποία έγινε πολύ πλούσιος (η εταιρία του, που λέγεται τώρα  Wisdom Toothbrushes υπάρχει μέχρι και σήμερα), αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμη πως οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα ανάγκης και ευρηματικότητας.

Το 1857 δόθηκε η πρώτη πατέντα για οδοντόβουρτσα στην Αμερική στον H.N Wadsworth ενώ για πρώτη φορά η οδοντόβουρτσα μπαίνει σε κουτάκι το 1885 από την εταιρία Florence Manufacturing .

Οδοντόβουρτσα σχεδιασμένη από τον Phillepe Starck (Fluocaril)
Την πιο σύγχρονη μορφή της η οδοντόβουρτσα την παίρνει μετά το 1937 όταν ανακαλύπτεται το νάιλον. Αμέσως, οι φυσικές τρίχες της οδοντόβουρτσας αντικαταστάθηκαν από τις νάιλον. Από τότε μέχρι τώρα δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Υπάρχουν βέβαια και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες πλέον για τις οποίες θα σας μιλήσω σύντομα, αλλά στην ουσία οι διαφορές αφορούν κυρίως στο σχήμα και την ποιότητα των τριχών , στην θέση τους στην βούρτσα, στην κλίση ή όχι της κεφαλής της οδοντόβουρτσας.

Κατά καιρούς οι εταιρίες φτάνουν σε σχεδιαστικές ακρότητες προκειμένου να διαφοροποιηθούν και να προσφέρουν κάτι καλύτερο, αλλά στην ουσία όταν κάποιος βουρτσίζει σωστά και συχνά, ακόμη και η πιο απλή οδοντόβουρτσα φέρνει θαυμάσια αποτελέσματα.
Γελοιογραφία σύγχρονης οδοντόβουρτσας.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον πως στην Αμερική υπάρχουν οδοντόβουρτσες ίδιες με τα πρωτόγονα κλαδιά που χρησιμοποιούσαν παλιά στην Ασία για να καθαρίζουν τα δόντια τους.
Το κλαδί πωλείται σε συσκευασία που φέρει στην άκρη ένα εργαλείο που λειτουργεί σαν τον κόφτη των πούρων και ξεφλουδίζει το κλαδί απελευθερώνοντας τις ίνες πάνω στις οποίες μασά ο ενδιαφερόμενος για να καθαρίσει τα δόντια του.

Μερικές πρακτικές συμβουλές τώρα:
  • Μην χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες με φυσική τρίχα, προκαλούν σημαντική αποτριβή της αδαμαντίνης
  • Αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες
  • Αλλάζετε οδοντόβουρτσα μετά από κάθε κρυολόγημα
  • Αν το βούρτσισμα των πίσω δοντιών σας προκαλεί τάση για εμετό, αγοράστε μια παιδική οδοντόβουρτσα που επειδή έχει μικρή κεφαλή θα ενοχλεί λιγότερο και θα είναι πιο αποτελεσματική.
  • Αν χρειάζεστε μια οδοντόβουρτσα με κάμψη στην κεφαλή της, μπορείτε με την βοήθεια ενός αναπτήρα να ζεστάνετε την περιοχή όπου η κεφαλή και ο βραχίονας ενώνονται και μετά να της δώσετε την κάμψη που επιθυμείτε.
Επειδή τέλος καμία οδοντόβουρτσα δεν είναι αποτελεσματική όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, δείτε το ακόλουθο σχήμα για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος.


Κλίση των τριχών της οδοντόβουρτσας για αποτελεσματικό βούρτσισμα.
Εσείς κάθε πότε αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας; Πόσες οδοντόβουρτσες έχετε; Με τι κριτήριο επιλέγετε την οδοντόβουρτσα σας; Σας ενδιαφέρει η σύσταση του οδοντιάτρου σας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου