Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, αποτελούν την πιο σύγχρονη λύση της Οδοντιατρικής σήμερα για τις απώλειες των δοντιών και ένα βασικό αντικείμενο των εξειδικευμένων προσθετολογικών εργασιών που προσφέρουμε στο ιατρείο μας.

 Είτε έχετε γεννηθεί με έλλειψη ενός δοντιού είτε το χάσατε από τερηδόνα, υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να χρειαστείτε ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να στηρίξουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια ενός ανθρώπου και έχουν πολύ καλή αντοχή στο χρόνο.


Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από τρία μέρη: Το εμφύτευμα αυτό κάθε αυτό, το κολόβωμα και την προσθετική εργασία.Ας δούμε τα 3 τμήματα των εμφυτευμάτων αναλυτικά:
    Τα μέρη του οδοντικού εμφυτεύματος
  • Το οδοντικό εμφύτευμα: Το εμφύτευμα μπαίνει μέσα στο οστό και ενώνεται με αυτό, σχηματίζοντας μια πολύ ισχυρή ένωση. Βρίσκεται κάτω από την γραμμή των ούλων και αντικαθιστά την ρίζα ενός δοντιού που χάθηκε. Η διαδικασία με την οποία το εμφύτευμα ενώνεται με το κόκαλο που το περιβάλει λέγεται οστεοενσωμάτωση και είναι μια απόλυτα βιολογική διαδικασία που είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί από τους ορθοπεδικούς για τις μεταλλικές προσθέσεις που τοποθετούσαν στους ασθενείς τους. Τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από τιτάνιο, το οποίο είναι αδρανές μέταλλο  και επιτρέπει έτσι  στα οστικά κύτταρα να μεγαλώνουν στην επιφάνεια του. 
Οδοντικό εμφύτευμα σε διαφορετικά μήκη. Ο γιατρός επιλέγει το κατάλληλο ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα οστού

  • Το κολόβωμα του εμφυτεύματος: Το κολόβωμα είναι το εξάρτημα που βιδώνεται στο εμφύτευμα και βρίσκεται πάνω από την γραμμή των ούλων.Αυτό το τμήμα είναι εκείνο που στηρίζει την προσθετική εργασία. Είναι προκατασκευασμένο, φτιαγμένο από τιτάνιο και πρέπει να είναι αγορασμένο από την ίδια εταιρία που κατασκεύασε και το εμφύτευμα, ώστε αυτά τα δύο μεταλλικά μέρη να εφαρμόζουν μεταξύ τους άψογα. Έτσι η σύνδεση θα είναι σταθερή και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να ξεβιδώσουν μετά από μερικά χρόνια. Υπάρχουν πλέον και κεραμικά προκατασκευασμένα κολοβώματα για προσθετικές εργασίες υψηλών αισθητικών απαιτήσεων. Επιπλέον οι προσθετολόγοι, μπορούμε πλέον να κατασκευάσουμε με ειδικές τεχνολογίες εξατομικευμένα κολοβώματα από τιτάνιο ή ζιρκόνιο, στην περίπτωση που τα προκατασκευασμένα δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες ενός περιστατικού
Κολόβωμα εμφυτεύματος από τιτάνιο. Βιδώνεται πάνω στο εμφύτευμα και στηρίζει την προσθετική εργασία

  • Η προσθετική εργασία: Ο όρος αναφέρεται στην στεφάνη, την γέφυρα ή την οδοντοστοιχία που στηρίζεται πάνω στο εμφύτευμα με το κολόβωμα του. Η εργασία μπορεί να είναι κοχλιούμενη πάνω στο εμφύτευμα, δηλαδή να βιδώνεται και να έχει μεταλλικές οπές μέσω των οποίων ο προσθετολόγος αφαιρεί και τοποθετεί ξανά την εργασία στο στόμα ή να είναι συγκολλούμενη πάνω στα κολοβώματα, όπως είναι συνήθως και οι εργασίες που τοποθετούνται πάνω στα φυσικά δόντια.

Γέφυρες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα 
Οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα
Είναι σημαντικό η θεραπεία με εμφυτεύματα, να γίνει από γιατρούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο ώστε η ποιότητα της εργασίας να είναι η σωστή και η εμπειρία που θα αποκομίσετε θετική.

Έχετε εμφυτεύματα στο στόμα σας; Πως αισθάνεστε με αυτόν τον τύπο εργασίας; Σκέφτεστε να τοποθετήσετε  εμφυτεύματα στο στόμα σας; Γνωρίζετε πως ο προσθετολόγος είναι ο πιο κατάλληλος γιατρός για να αποκαταστήσει τα εμφυτεύματα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Δείτε πολλές επιπλέον πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιατρείου μας και αποκτήστε το ηλεκτρονικό βιβλίο του ιατρείου μου για τα οδοντικά εμφυτεύματα εδώ.

Μέχρι την επόμενα φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε...    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου