Η ιστορία της οδοντόκρεμας!!!

Μπορεί σήμερα να φαίνεται απλό, το ότι χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα όταν θέλουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ήταν πάντα έτσι...

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν λοιπόν,  για να δούμε όλες τις μορφές της οδοντόκρεμας-που δεν ήταν πάντα κρέμα, ούτε προστάτευε πάντα τα δόντια- αλλά είχε σίγουρα ως σκοπό την υγιεινή του στόματος.

Δεν είμαστε βέβαιοι για την ακριβή ημερομηνία, αλλά από ότι φαίνεται  οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύασαν μια σκόνη για τον καθαρισμό των δοντιών το 3000 πχ. Επρόκειτο για ένα μείγμα από τριμμένη οπλή βοδιών, μύρο, τσόφλι αυγού και ελαφρόπετρα η οποία αναμιγνύονταν με νερό λίγο πριν την χρήση για να δημιουργήσει την κρέμα.Παρά το ότι μάλλον η γεύση της θα ήταν κακή, σίγουρα βοηθούσε σε κάποιας μορφής καθαρισμό των δοντιών από τα υπολείμματα των τροφών.


Αργότερα, στην Ελλάδα και την Ρώμη, περισσότερες αποτριπτικές ουσίες προστίθενται στις κρέμες όπως σκόνη από κοχύλια και κόκαλα. Οι Ρωμαίοι δε, στην προσπάθεια τους να κάνουν το μείγμα αυτό πιο ευχάριστο στην γεύση έβαλαν μέσα στην πάστα τους και κάρβουνο σε μορφή σκόνης...Πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι το κάρβουνο μέσα στην οδοντόκρεμα είναι πράγματι  προς διερεύνηση, αλλά μια υπόθεση λέει πως απλώς απορροφούσε τις δυσάρεστες μυρωδιές των υπολοίπων συστατικών.

Γύρω στο 500πΧ, βρίσκουμε παρόμοιες πάστες στην Ινδία και στην Κίνα. Οι Κινέζοι ήταν μάλλον περισσότερο προνοητικοί και έβαζαν μέσα στις πάστες καθαρισμού των δοντιών αρωματικά όπως τζίνσενγκ και αιθέρια άλατα και σίγουρα δημιούργησαν ένα παρασκεύασμα με καλύτερη γεύση από τα πρώτα των Αιγυπτίων.
Συστατικά "αρχαίων" οδοντοκρεμών.Κάποιοι τα προτιμούν και σήμερα!!!

Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως η εξέλιξη στις οδοντόκρεμες σταματά  για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πάστες παραμένουν λίγο πολύ οι ίδιες και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις οδοντόβουρτσες της εποχής (για τις οποίες θα σας μιλήσω σύντομα), ως το 1800μΧ περίπου.Τότε γίνεται μια σημαντική αλλαγή γιατί προστίθεται στα συστατικά του μείγματος σαπούνι, ενώ γύρω στο 1850 βρίσκουμε μια πραγματική "πάστα" που πουλιέται πια σε βαζάκια.Οι πάστες αυτές είχαν έντονα αποτριπτικά συστατικά τα οποία ασφαλώς και καθάριζαν τα δόντια, αλλά ταυτόχρονα"καθάριζαν" και την αδαμαντίνη αφαιρώντας ένα σημαντικό μέρος της, κατά την διάρκεια της υγιεινής.


Η  Colgate ξεκινά την μαζική παραγωγή της οδοντόκρεμας το 1873.Μετά από λίγο εμφανίζονται και τα πρώτα σωληνάρια, που ήταν φτιαγμένα από μόλυβδο, πράγμα που δεν θα λέγαμε και πολύ υγιεινό με βάση τα σημερινά δεδομένα.Το 1914 εισάγεται σε αυτές το φθόριο, το πιο σημαντικό  μέχρι σήμερα συστατικό τους.Παράλληλα επειδή διαπιστώνεται πως ο μόλυβδος από τα  σωληνάρια περνάει μέσα στην οδοντόκρεμα, εμφανίζονται και τα πρώτα πλαστικά σωληνάρια που αντικαθιστούν οριστικά τα προηγούμενα.
Διαφήμιση οδοντόκρεμας

Στο μεταξύ η αποτριβή των δοντιών που προκαλούσαν οι παλιές οδοντόκρεμες μειώνεται σημαντικά-άλλωστε εδώ καιρό δεν τοποθετούνται μέσα τους τριμμένα κόκαλα ή ελαφρόπετρα. Τα περισσότερα συστατικά είναι συνθετικά ενώ εισάγονται  και κάποιες γλυκαντικές ουσίες.Η οδοντόκρεμα φθορίου παγιώθηκε ως η πιο κατάλληλη γύρω στο 1960. Από το 1980 ως σήμερα πολλές μικρές αλλαγές έχουν γίνει, όπως πχ.οδοντόκρεμα σε μορφή τζελ, προσθήκη λευκαντικών παραγόντων, απευαισθητοποιητικών στοιχείων κλπ.
Οι οδοντόκρεμες σήμερα υπόσχονται τα πάντα!!!

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον πως οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν στην ουσία λίγο πολύ ότι και εμείς σήμερα, σε σχέση με την υγιεινή των δοντιών τους.

Άραγε όλη αυτή η εξέλιξη βοήθησε; Σε γενικές γραμμές έχει βοηθήσει πολύ. Η οδοντόκρεμα φθορίου με καλή γεύση, σε σωληνάρια  έχει σίγουρα βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο.Πιο πολύ όμως βοήθησε το ότι αυτή η οδοντόκρεμα είναι οικονομική και αγοράζεται εύκολα στα καταστήματα σήμερα, ενώ στα πολύ παλιά χρόνια ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων ή στα πιο πρόσφατα ένα είδος εξαιρετικά σπάνιο στην ελληνική επαρχία.
Σύγχρονη φθοριούχος οδοντόκρεμα
Πολλοί ασθενείς στο ιατρείο μου με ρωτούν πια οδοντόκρεμα είναι η καλύτερη. Συμβουλεύω να βεβαιώνεστε πως η οδοντόκρεμα σας περιέχει φθόριο, το οποίο πρέπει να βρίσκετε μέσα της σε συγκέντρωση 1000-1500 ppm (αναγράφεται στην συσκευασία) και να την χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα.Επίσης όταν βάλετε μια μικρή ποσότητα ανάμεσα στα δάκτυλα σας να μην νιώθετε κοκκώδη την κρέμα γιατί η πολύ συχνή χρήση τέτοιας κρέμας, μπορεί να προκαλέσει αποτριβές των δοντιών σας.

Όποια μάρκα και αν διαλέξετε σίγουρα έχετε καλύτερη ποιότητα φροντίδας από τους προγόνους μας, και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλους μας. Μην ξεχνάτε πως στο ντουλαπάκι του μπάνιου σας βρίσκετε ένα πολύτιμο εργαλείο για την υγεία σας.

Έχετε ερωτήσεις για τις οδοντόκρεμες; Εσείς τι θέλετε από μια οδοντόκρεμα; Ρωτήστε ότι σας προβληματίζει και θα χαρώ να σας απαντήσω

Μέχρι την επόμενη φορά, βουρτσίζετε τα δόντια σας και συνεχίστε να χαμογελάτε.....


                                                                      





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου