Γιατρέ, μπορείς να διορθώσεις το χαμόγελο μου;

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να βελτιώσουν το χαμόγελο τους
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των ασθενών για την Αισθητική Οδοντιατρική έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Συνέβαλε σε αυτό, η στροφή της οδοντιατρικής επιστήμης σε τεχνικές που πριν από μερικά χρόνια, δεν αναφέρονταν ούτε στα οδοντιατρικά συγγράμματα αλλά και η προβολή από τα μέσα, διαφόρων τεχνικών που βελτιώνουν την αισθητική του χαμόγελου.Το ενδιαφέρον του κόσμου κλιμακώθηκε όταν άρχισε να παρακολουθεί εκπομπές στην τηλεόραση, ελληνικές και ξένες όπου στα πλαίσια της ανανέωσης- μιας γυναίκας συνήθως- γίνονταν και σημαντικές αλλαγές στο χαμόγελο της με ριζικές ή πιο ήπιες παρεμβάσεις.

Υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πολλοί οδοντίατροι που δεν θεωρούν την Αισθητική Οδοντιατρική μέρος της επιστήμης. Όταν οι ασθενείς τους διαμαρτύρονται για προβλήματα στο χαμόγελο τους, εκείνοι τους αποτρέπουν από τέτοιες συζητήσεις και απαντούν πως "αφού τα δόντια σου είναι γερά, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτε". Ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι δεν εμβάθυναν ποτέ στις σημερινές δυνατότητες, άλλος το ότι δεν επιθυμούν να αλλάξουν την φύση της οδοντιατρικής που ασκούν μετά από χρόνια. Από αυτούς τους οδοντιάτρους χαίρομαι πραγματικά εκείνους που μπορεί να μην ασκούν Αισθητική Οδοντιατρική στο ιατρείο τους, αλλά παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε συναδέλφους τους που μπορούν να βοηθήσουν.


Η αλήθεια είναι,πως οι περισσότεροι οδοντίατροι ενδιαφέρονται να ικανοποιήσουν τους ασθενείς τους και γιαυτό προσπαθούν να προσφέρουν κάποιες θεραπείες, όπως είναι η  λεύκανση δοντιών ή τα λευκά σφραγίσματα. Άλλοι ενημερώνονται και προσπαθούν ακόμη περισσότερο εμβαθύνοντας σε πιο απαιτητικές τεχνικές όπως οι όψεις πορσελάνης, ο σχεδιασμός του χαμόγελου κλπ..

Από την πλευρά τους οι ασθενείς αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα του χαμόγελου τους, δυσκολεύονται να αποφασίσουν που πρέπει να απευθυνθούν. Στον οδοντίατρο που τους φρόντιζε όλα τα χρόνια; Στον οδοντίατρο που τους πρότεινε κάποιος φίλος; Σε αυτόν που έγραψε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα ή σε αυτόν που "βγαίνει" στην τηλεόραση; Σε αυτόν που έχει τις χαμηλότερες τιμές; Σε αυτόν που φτιάχνει τις "τάδε" 'όψεις έναντι των "άλλων" 'όψεων ή χρησιμοποιεί την μια έναντι της άλλης τεχνικής λεύκανσης;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη εξειδίκευση στο πεδίο της Αισθητικής Οδοντιατρικής, της Προσθετικής και των Εμφυτευμάτων. Έτσι πολλοί γενικοί οδοντίατροι μπορεί να ισχυριστούν πως ασκούν Αισθητική Οδοντιατρική ή τοποθετούν και αποκαθιστούν εμφυτεύματα χωρίς να έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί οδοντίατροι, απόλυτα εξειδικευμένοι που έχουν σπουδάσει αρκετά χρόνια μετά την Οδοντιατρική Σχολή με αποκλειστικό αντικείμενο τις θεραπείες αυτές.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να βρείτε τον οδοντίατρο που θα προσφέρει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα στο χαμόγελο σας.Υπάρχουν όμως ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε και θέματα που πρέπει να παρατηρήσετε, πριν πάρετε την απόφαση σας ώστε να νιώσετε σιγουριά για την επιλογή σας.

Ρωτήστε:
  • Που σπούδασε ο γιατρός σας και πόσο χρόνια;
  • Έχει κάποια εξειδίκευση σχετική με την αισθητική οδοντιατρική;
  • Πόσο καιρό ασχολείται με την αισθητική οδοντιατρική και με ποιόν τρόπο εξειδικεύθηκε σε αυτήν;
  • Πόσο συχνά εφαρμόζει τις τεχνικές που σκοπεύει να εφαρμόσει σε εσάς;
  • Έχει επιπλοκές στο ιατρείο και αν ναι πως τις διαχειρίζεται;

Παρατηρήστε αν ο γιατρός:
  • Εξετάζει το στόμα σας συνολικά.
  • Αναφέρεται στα προβλήματα του στόματος σας και προτείνει θεραπείες γι αυτά.
  • Προσπαθεί να καταλάβει τι  σας αρέσει και τι όχι στο χαμόγελο σας.
  • Έχει προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του χαμόγελου σας.
  • Εξηγεί αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές ή όχι.
  • Προσφέρει εναλλακτικές λύσεις.
  • Προτείνει θεραπεία με συντηρητική φιλοσοφία.
  • Προτείνει θεραπεία με σκοπό την μακρά υγεία των δοντιών και των ούλων σας.
  • Εξηγεί με λεπτομέρεια το είδος των εργασιών που πρόκειται να κάνει.
  • Παρουσιάζει σε μοντέλα το αποτέλεσμα που μπορεί να επιτύχει με την θεραπεία.
  • Παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών τεχνικών.

Αναζητήστε φωτογραφίες από περιστατικά που έχει θεραπεύσει και αναρωτηθείτε.
  • Είναι τα περιστατικά που σας παρουσιάζει δικά του ή προέρχονται από βιβλία και διαφημιστικά φυλλάδια;
  • Σας αρέσει το αποτέλεσμα που βλέπετε;
  • Υπάρχουν φωτογραφίες από περιστατικά παρόμοια με το δικό σας;

Στην σημερινή, δύσκολη για την Ελλάδα εποχή, το κόστος των οδοντιατρικών εργασιών είναι υψηλό και αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος τον γιατρό που θα τον φροντίσει. Σέβομαι τα οικονομικά περιθώρια του κάθε ανθρώπου , αλλά θα ήθελα να επισημάνω πως δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κίνητρο όταν επιλέγουμε τον γιατρό που θα μας θεραπεύσει.

Όταν επιλέγετε ένα οδοντίατρο για Αισθητική Οδοντιατρική, διαλέγετε ένα επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε την εμφάνιση σας, αλλάζοντας την εμφάνιση των δοντιών και του χαμόγελου σας. Είναι μια πολύ προσωπική και σημαντική απόφαση.  Προσπαθήστε να διακρίνετε την ποιότητα των εργασιών που θα σας προσφερθούν γιατί οι εργασίες αυτές δεν είναι αναστρέψιμες και πρέπει να γίνουν με επιτυχία από την πρώτη στιγμή.  Σκεφτείτε πολύ σοβαρά και βεβαιωθείτε πως αισθάνεστε άνετα με τον οδοντίατρο, τις γνώσεις και τις ικανότητες του.

Εσείς με ποιόν τρόπο διαλέξατε ή σκοπεύετε να διαλέξετε τον οδοντίατρο που θα σας φροντίσει; Στείλτε μας τα σχόλια σας και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!
Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου