Θέλω όψεις χωρίς τρόχισμα...


Την προηγούμενη βδομάδα μου τηλεφώνησε μία κυρία που χωρίς να μου πει το όνομα της, ήθελε να μάθει πόσο κοστίζουν οι όψεις e-max  στο ιατρείο μου. Είναι πολύ σπάνιο ένας ασθενής να χρησιμοποιεί εμπορικούς όρους όταν αναζητά θεραπεία, αλλά τα τελευταία χρόνια συμβαίνει, ειδικά στον χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής και των εμφυτευμάτων.

Το ίδιο συνέβαινε και παλαιότερα, όταν στην τηλεόραση προβάλλονταν μια εκπομπή με τίτλο Extreme make over, όπου στις  κυρίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατασκευαζόταν όψεις Luminners. Τότε, πολλοί άνθρωποι τηλεφωνούσαν στο ιατρείο μου και με ρωτούσαν αν κάνω όψεις Lumineers, και όταν τους έλεγα πως δεν κάνω έκλειναν βιαστικά το τηλέφωνο.Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των ασθενών που πολλοί οδοντίατροι που δεν είχαν κατασκευάσει όψεις ποτέ, ενδιαφέρθηκαν για να εκπαιδευτούν και η εταιρία Lumineers ανέθεσε σε Έλληνα οδοντίατρο να εκπαιδεύσει τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους.


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ασθενών για τις όψεις αυτές, οφείλεται στο ότι διαφημίζονται ως όψεις που δεν χρειάζονται τρόχισμα, πράγμα που είναι πολύ ελκυστικό για τους ανθρώπους που θέλουν να βρουν μια πολύ συντηρητική λύση στο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.Επιπλέον εφόσον τα δόντια δεν χρειάζονται τρόχισμα, δεν υπάρχει ανάγκη για αναισθησία, ένας ακόμη λόγος που κάνει την λύση ιδιαίτερα ελκυστική.

Σκεφτόμουν λοιπόν πως είναι καλό να εξηγήσω μερικά απλά πράγματα για τις όψεις πορσελάνης και ιδιαιτέρως για τις όψεις που δεν χρειάζονται τρόχισμα...

Στάδια κατασκευής όψης πορσελάνης


Οι όψεις πορσελάνης έχουν ένα ελάχιστο πάχος περίπου 0,5-0,8χιλ. και φτιάχνονται εδώ και πολλά χρόνια  με μεγάλη επιτυχία, όχι γιατί είναι ανθεκτικές αλλά γιατί συγκολλούνται χημικά με τα δόντια και έτσι αποκτούν τεράστια αντοχή. Δεν είναι το πάχος τους που τις κάνει ανθεκτικές, ούτε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Μπορώ να πω δε, πως η συμβατική πορσελάνη που αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο υλικό για τις όψεις πορσελάνης, είναι πολύ εύθραυστη πριν την συγκόλληση της στα δόντια. Όταν φτιάχνουμε όψεις λοιπόν, δεν αναζητούμε το υλικό ούτε την ιδανική πορσελάνη. Δεν χρειάζεται να λέγετε lumineer, e-max ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει όμως απαραίτητα να μπορεί να κολληθεί σε αδαμαντίνη για να έχει αντοχή στον χρόνο.Η αδαμαντίνη είναι το πιο επιφανειακό στρώμα του δοντιού και έχει πάχος 1-2χιλ. Αν τα δόντια χρειάζονται πολύ τρόχισμα για να διορθωθούν τα αισθητικά τους προβλήματα τότε οι όψεις πορσελάνης δεν αποτελούν την κατάλληλη θεραπεία.

Σύγκριση όψης lumineer με ένα φακό επαφής


Το αν τα δόντια που θα δεχτούν τις όψεις χρειάζονται ή όχι τρόχισμα καθορίζεται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε προβλήματος και ο οδοντίατρος είναι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει αν και πόση οδοντική ουσία πρέπει να αφαιρεθεί από τα δόντια πριν την κατασκευή των όψεων.

 Όταν κάποιος χρειάζεται όψεις πορσελάνης, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι. Οι όψεις πορσελάνης για να έχουν αντοχή πρέπει να κολληθούν στην αδαμαντίνη οπότε όταν τα δόντια χρειάζονται πολύ τρόχισμα, καμιά όψη πορσελάνης δεν είναι η σωστή ένδειξη. Όταν όμως τα δόντια χρειάζονται ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα τότε κάθε πορσελάνη μπορεί να αποδώσει θαυμάσια αποτελέσματα και δεν χρειάζεται να λέγεται lumineer, e-max ή οτιδήποτε άλλο .

Αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι να έχετε ένα καλό οδοντίατρο, να γνωρίζετε τις σπουδές του και να δείτε παραδείγματα από τις δουλειές που έχει κατασκευάσει. Έτσι θα μπορείτε να αξιολογήσετε τις ικανότητες του και θα αποφασίσετε σωστά.

Έχετε προβληματιστεί ποτέ για την επιλογή των υλικών ή εμπιστεύεστε τον οδοντίατρο σας γιαυτό; Γράψτε μας τις απορίες σας και θα χαρούμε να απαντήσουμε σε αυτές...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου