Οδοντίατρος και φάρμακα για την οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πρέπει να ενημερώνετε τον οδοντίατρο σας για τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε πριν από την οδοντιατρική εργασία;

Εκτός από τα φάρμακα που όλοι οι ασθενείς συνηθίζουν να αναφέρουν όπως πχ. για πίεση, διαβήτη κλπ. υπάρχουν και άλλα φάρμακα για τα οποία ο οδοντίατρος πρέπει να είναι ενήμερος.






Οστεοπόρωση
  • Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν στην φάση της εμμηνόπαυσης φάρμακα που έχει προτείνει ο γυναικολόγος τους για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ή την πρόληψη της.
  • Υπάρχουν πολλά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά την τελευταία δεκαετία τα φάρμακα επιλογής είναι τα διφωσφονικά. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα Skelid, Fosamax, Boniva, Actonel,  και Bonefos.
  • Κάποια από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται και στην νόσο του Paget αλλά και στην αντικαρκινική θεραπεία και αποδίδουν θαυμάσια στην διατήρηση του οστού στις γυναίκες της εμμηνόπαυσης.Όπως όμως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά έχουν παρενέργειες.
Διφωσφονικά 

Τα διφωσφονικά επηρεάζουν τα οστικά κύτταρα, δηλ. τους οστεοβλάστες και οστεοκλάστες, μειώνοντας τον φυσιολογικό ρυθμό αποδόμησης των οστών με αποτέλεσμα την αυξημένη οστική πυκνότητα.

Όταν χορηγούνται ενδοφλέβια για αντικαρκινική θεραπεία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για οστεονέκρωση της γνάθου, μια κατάσταση κατά την οποία το οστούν νεκρώνεται με έντονα συμπτώματα μέσα στο στόμα.

Έτσι όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να λάβουν το φάρμακο ενδοφλέβια ή το παίρνουν ήδη πρέπει να να έχουν πολύ καλή προληπτική οδοντιατρική αγωγή ώστε να μειωθεί η ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα τους.

Στους ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο με την μορφή χαπιού, που είναι και το πιο συνηθισμένο στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ο κίνδυνος για εμφάνιση οστεονέκρωσης είναι μειωμένος. Αν το φάρμακο λαμβάνεται από στόμα για λιγότερο από 3 χρόνια ο οδοντίατρος μπορεί να προβεί σε θεραπεία χωρίς προβλήματα.  

Όταν όμως η χρήση γίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  καλό είναι να γίνεται τρίμηνη διακοπή  του φαρμάκου πριν από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα όπως στις εξαγωγές, στην τοποθέτηση εμφυετυμάτων κλπ. και να ακολουθήσει επίσης αποχή για 3 επιπλέον μήνες ειδικά στην περίπτωση της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Μην αμελείτε να ενημερώνετε τον οδοντίατρο σας για την χρήση των διφωσφονικών φαρμάκων, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την οστεοπόρωση και τα οδοντικά εμφυτεύματα εδώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου