10 tips για καλή υγεία των δοντιών το 2012.

  1. Αποφεύγετε τα γλυκά σνακς! Σε όλους μας αρέσουν τα γλυκά, η αλήθεια όμως είναι πως αυτό κάνει τα δόντια μας πολύ επιρρεπή στην τερηδόνα. Τα σάκχαρα των γλυκών μεταβολίζονται από τα βακτήρια του στόματος, διασπώνται σε οξέα που με την σειρά τους προκαλούν την τερηδόνα.
  2. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο, για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών σας.Οι περισσότεροι άνθρωποι αν και το επιθυμούν δυσκολεύονται να το καταφέρουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κανονίζετε με τον γιατρό σας το επόμενο ραντεβού σας ακόμη και αν αυτό είναι 6 μήνες μετά.Μια υπενθύμιση από το ιατρείο, μια δυο μέρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού θα βοηθήσει να κρατήσετε την υπόσχεση απέναντι στον εαυτό σας.
  3. Φροντίστε το δόντι για το οποίο σας έχει μιλήσει ο οδοντίατρος σας επανειλημμένως. Τοποθετήστε την στεφάνη, το ένθετο, την γέφυρα ή το εμφύτευμα που ο γιατρός προτείνει. Κανείς δεν θέλει να ασχολείται πολύ χρόνο με τα δόντια του, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση γλυτώνει από τα προβλήματα που αθροίζονται με τον χρόνο και οδηγούν σε κακή στοματική υγεία.
  4. Αποφύγετε να μασάτε σκληρά αντικείμενα  όπως παγάκια, σκληρές καραμέλες, στυλό ή τα νύχια σας γιατί αργά ή γρήγορα θα προκαλέσετε σπασίματα των δοντιών, των σφραγισμάτων ή ακόμη και των προσθετικών εργασιών.
  5. Διακόψετε το κάπνισμα. Εκτός από τους κινδύνους που γνωρίζετε, κάνει κακό και στην στοματική σας υγεία.Σχετίζετε με την κακή αναπνοή, το κιτρίνισμα των δοντιών, την περιοδοντική νόσο και τον καρκίνο του στόματος, οπότε καλό είναι να λείψει από την ζωή μας.
  6. Αγοράστε μια επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, αισθάνονται πως τους βοηθά να διατηρούν καλή στοματική υγιεινή.
  7. Αν τρίβετε τα δόντια σας την νύχτα ζητήστε από τον οδοντίατρο σας, ένα νάρθηκα προστασίας των δοντιών σας για να εμποδίσετε την φθορά τους.Ο νάρθηκας  δεν μπορεί να σταματήσει το πρόβλημα του βρυγμού, σίγουρα όμως θα σας προστατέψει από τις συνέπειες του.
  8. Αν κάνατε λεύκανση πριν από ένα χρόνο ή και περισσότερο, δοκιμάστε ένα σύντομο φρεσκάρισμα του αποτελέσματος που επιτύχατε. Χρησιμοποιείστε τους νάρθηκες της λεύκανσης και λευκαντική ουσία για ένα ή δύο βράδια.Θα ανανεώσετε το αρχικό αποτέλεσμα και θα εξοικονομήσετε το κόστος της λεύκανσης που θα χρειαστείτε σε 5 χρόνια.
  9. Αρχίστε να καθαρίζετε την μικροβιακή πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας. Το 40% των οδοντικών επιφανειών δεν καθαρίζονται με την οδοντόβουρτσα. Με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια επιτυγχάνετε καλύτερη υγιεινή στα δόντια και τα ούλα σας και μειώνετε την εμφάνιση προβλημάτων.
  10. Βελτιώστε την εικόνα του χαμόγελου σας. Με μικρές παρεμβάσεις οι οδοντίατροι μπορούμε να προσφέρουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια μας. Αν η λεύκανση των δοντιών ή η διόρθωση του σχήματος ενός δοντιού, σας προσφέρει την ικανοποίηση και την σιγουριά που χρειάζεστε για να χαμογελάτε πλατιά, γιατί να μην το κάνετε; Άλλωστε έχει αποδειχτεί πως το χαμόγελο βοηθά σημαντικά στην υγεία του ανθρώπου και αυξάνει το προσδόκιμο της επιβίωσης. Ας το εκμεταλλευτούμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου