Αποκτήστε ξανά τα "δικά σας δόντια"...



Γνωρίζετε πως ακόμη και αν χάσατε όλα τα φυσικά σας δόντια, μπορείτε να αποκτήσετε ξανά "δόντια σαν τα δικά σας";

Με την βοήθεια των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τους ολικά νωδούς ασθενείς (δηλ. τους ανθρώπους χωρίς καθόλου δόντια) που χρησιμοποιούν οδοντοστοιχίες, είτε με μια επένθετη οδοντοστοιχία  είτε με μια ακίνητη εργασία.  Σε προηγούμενη ανάρτηση, είχα εξηγήσει την δυνατότητα που έχει  ένας ασθενής χωρίς φυσικά δόντια,  να βελτιώσει την συμπεριφορά της οδοντοστοιχίας του με την βοήθεια των εμφυτευμάτων.

Σήμερα, θα σας παρουσιάσω μια πιο ολοκληρωμένη λύση, την ακίνητη εργασία σε εμφυτεύματα, που λειτουργικά μπορεί να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση πως αποκτούν ξανά "δόντια σαν τα δικά τους" .

 Τι χαρακτηρίζει μια ακίνητη προσθετική εργασία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα;
Πρόκειται για μια εργασία  που ο ασθενής δεν μπορεί να αφαιρέσει. Αφαιρείται από το στόμα μόνο από τον οδοντίατρο και μόνο όταν συντρέχει λόγος.Ο τύπος αυτής της εργασίας προσφέρει απόλυτη σταθερότητα και σιγουριά και με αυτό τον τρόπο δίνει πίσω την αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους που έχασαν τα φυσικά τους δόντια για οποιοδήποτε λόγο και χρησιμοποιούν ή πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια συμβατική οδοντοστοιχία. 


Σχηματική αναπαράσταση τύπου ακίνητης προσθετικής εργασίας
στην κάτω γνάθο, σε ολικά νωδό ασθενή.
Σχηματική αναπαράσταση τύπου ακίνητης προσθετικής εργασίας
στην άνω γνάθο, σε  ολικά νωδό ασθενή

Πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται για να στηριχτεί η ακίνητη προσθετική εργασία;
·        Μια ακίνητη προσθετική εργασία σε ολικά νωδό ασθενή, χρειάζεται τουλάχιστον 5 εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο και 6 εμφυτεύματα στην άνω γνάθο. Ο ακριβής αριθμός των εμφυτευμάτων υπολογίζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και εξαρτάται από παράγοντες όπως η διαθέσιμη ποσότητα οστού και το μήκος των εμφυτευμάτων που μπορούμε να τοποθετήσουμε.

Πως ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος γι αυτή την εργασία;
·        Το πρώτο που πρέπει να αξιολογήσει ο γιατρός, είναι η ποσότητα του οστού που υπάρχει στις γνάθους σας.  Στην κάτω γνάθο είναι σχεδόν πάντα εφικτή η τοποθέτηση 5 εμφυτευμάτων τουλάχιστον στην πρόσθια περιοχή της γνάθου όπου δεν υπάρχουν σημαντικά ανατομικά στοιχεία.  Στην άνω γνάθο, η τοποθέτηση 6 εμφυτευμάτων  δεν είναι πάντα το ίδιο προβλέψιμη, αλλά είναι  εφικτή με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Όσο πιο σύντομα μετά την απώλεια των δοντιών σας,τοποθετήσετε τα εμφυτεύματα τόσο πιο πολύ διαθέσιμο οστούν θα υπάρχει.

Από τι υλικά είναι κατασκευασμένη η ακίνητη εργασία;
·       Μια ακίνητη εργασία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα μπορεί να είναι φτιαγμένη από μέταλλο, ακρυλικά δόντια και ροζ ακρυλικό των οδοντοστοιχιών και ονομάζεται υβριδική,

Υβριδική ακίνητη προσθετική εργασία άνω γνάθου
           ή είναι φτιαγμένη από μέταλλο και πορσελάνη οπότε ονομάζεται μεταλλοκεραμική και μοιάζει περισσότερο στις συνηθισμένες προσθετικές εργασίες.
Μεταλλοκεραμική ακίνητη προσθετική εργασία άνω γνάθου
Τελευταία, υπάρχουν στην διάθεση μας και νέα ρητινώδη υλικά υψηλής αντοχής, για την αισθητική επικάλυψη των μεταλλικών σκελετών, που επιτρέπουν απορρόφηση των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την μάσηση και επιτρέπουν ευκολότερη επιδιόρθωση των εργασιών.

Ποια είναι η καλύτερη λύση για μένα;
·        Ο προσθετολόγος όταν αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά της περίπτωσης σας, θα σας συμβουλεύσει  για την μια έναντι της άλλης εργασίας.Υπάρχουν συγκεκριμένες κλινικές παράμετροι που ο γιατρός σας θα συνεκτιμήσει, προκειμένου να προτείνει μια μεταλλοκεραμική ή μια υβριδική εργασία.
Είναι χρήσιμο όμως να γνωρίζετε πως η υβριδική εργασία είναι πιο οικονομική από την μεταλλοκεραμική, λιγότερο απαιτητική ως προς την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και απέχει από τα ούλα μερικά χιλιοστά.

Υβριδική ακίνητη προσθετική εργασία άνω γνάθου στο στόμα

Χαμόγελο ασθενούς με την ίδια υβριδική προσθετική εργασία
     Στην  μεταλλοκεραμική εργασία, τα δόντια αναδύονται μέσα από τα ούλα σαν κανονικά δόντια οπότε σε γενικές γραμμές αυτή η εργασία προσφέρει ανώτερη αισθητική, αλλά είναι πιο απαιτητική στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και ακριβότερη. Η επιτυχία της εξαρτάται κατά πολύ από την διαθέσιμη ποσότητα οστού και την υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει στο χείλος σας.

 
Μεταλλοκεραμική ακίνητη προσθετική εργασία
 άνω γνάθου στηριγμένη σε εμφυτεύματα

















Χαμόγελο ασθενούς με την ίδια
μεταλλοκεραμική εργασία
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σε αυτό τον τύπο των προσθετικών εργασιών και ο οδοντίατρος μπορεί να σας ενημερώσει με λεπτομέρειες. Το σημαντικότερο είναι πως σήμερα η επιστήμη, προσφέρει την δυνατότητα να αποκτήσουν "δόντια σαν τα δικά τους", οι άνθρωποι που έχασαν τα φυσικά τους δόντια για οποιοδήποτε λόγο.

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τα οδοντικά εμφυτεύματα αποκτώντας το ηλεκτρονικό βιβλίο του ιατρείου μου που μπορείετε να αποκτήσετε εδώ.

Αν έχετε απορίες ή επιθυμείτε να μάθετε κάτι επιπλέον , μην διστάσετε να μου γράψετε, να επικοινωνήσετε μαζί μου στο faceboook ή στο ιατρείο μου.

Αν δεν ανήκετε στην ομάδα μας στο facebook κάντε κλικ στην εικόνα, πατήστε το "Μου αρέσει" και θα σας κρατούμε ενήμερους με πολλά ενδιαφέροντα νέα, σχετικά με το αντικείμενο μας. Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να χαμογελάτε...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου