Στοματίτιδα από οδοντοστοιχία


Αν χρησιμοποιείτε μια κινητή προσθετική εργασία, είναι πολύ πιθανό να έχετε αναπτύξει μια στοματίτιδα από οδοντοστοιχία.
Βλενογόνος με στοματιτίδα

Η στοματίτιδα αυτή είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου που μοιάζει με μικρά κόκκινα ή μελανά σημαδάκια που βρίσκονται κάτω από την οδοντοστοιχία σας.


Δεν είναι απολύτως γνωστό τι είναι αυτό που προκαλεί την στοματίτιδα από οδοντοστοιχία, συνήθως όμως την συναντούμε σε ανθρώπους που έχουν οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή, που φορούν τις οδοντοστοιχίες τους στον ύπνο και γενικά δυσκολεύονται να κρατήσουν καλή υγιεινή στο στόμα τους

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν σαν αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής πως έχουν κακή αναπνοή, αίσθημα καύσου ή παρατηρούν αλλαγές στην γεύση των τροφών.
Η στοματίτιδα από οδοντοστοιχία εμφανίζεται σε ασθενείς που ανήκουν σε δύο ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες.
  • Είναι πάνω από 60 ετών
  • Φορούν μερική η ολική οδοντοστοιχία
  • Έχουν διαβήτη τύπου 2
  • Μένουν σε οίκο ευγηρίας
  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Λαμβάνουν στεροειδή ή αντιβιοτικά φάρμακα ή
  • Θεραπεύονται  για κακοήθη νόσο

Η στοματίτιδα από οδοντοστοιχία δεν είναι μεταδοτική. Μελέτες όμως δείχνουν πως τα βακτήρια του στόματος μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία ή μπορούν να ταξιδέψουν με την κυκλοφορία του αίματος σε τεχνητές αρθρώσεις, στα νεφρά ή στην καρδιά και να προκαλέσουν έμφραγμα ή και εγκεφαλικό.

Η στοματίτιδα αυτή μπορεί να θεραπευτεί εύκολα με καθαριότητα και απολύμανση της οδοντοστοιχίας, αφαίρεση της κατά την διάρκεια του ύπνου και με τοπικά φάρμακα.

Η οδοντοστοιχία που δεν εφαρμόζει σωστά ή κινείται εύκολα μπορεί να σταθεροποιηθεί θαυμάσια με εμφυτεύματα .

Αν εσείς ή κάποιο φιλικό σας πρόσωπο παρατηρείτε κάτι παράξενο στο στόμα σας , παρακαλούμε επισκεφθείτε μας άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου